در گفت وگو با سام فیلم مطرح شد؛
جادوی یک فیلم در سینما چگونه محقق می شود؟
سام فیلم: شاهین جلالی نویسنده و کارگردان فعال در عرصه سینمای کوتاه درباره ی ملاحظات و دشواری های ساخت فیلم کوتاه به ارائه توضیحاتی پرداخت.
شاهین جلالی نویسنده و کارگردان سینما در گفت و گو با خبرنگار مهر درباره ی فیلم سازی در سینمای کوتاه و سختی های آن توضیح داد: فیلم کوتاه و اساساً فیلم سازی همیشه برای من باارزش بوده و هست. پرداختن به موضوعات کوتاه و محتوای بدیع و موثر در لحظه های کوتاه، هر فیلم سازی را مجاب می کند که در مدیوم فیلم کوتاه، جهان خودش را نسبت به یک موضوع بیافریند. فیلم کوتاه تأثیرگذارترین رکن سینما است، مثل شعر است و از زندگی می آید. البته فضای فیلم کوتاه سختی های زیادی هم دارد مانند این که فیلمساز یک تنه کارش را از تولید تا پخش پیش می برد، هزینه زیادی را به لحاظ مادی و معنوی صرف می کند در صورتیکه متولیان این امر نسبت به این قضیه بی توجه هستند.
وی بیان کرد: به نظرم در وضعیت فعلی کسی که به کار و توانایی های خودش ایمان داشته باشد، می تواند فیلمسازی در سینمای کوتاه را بصورت حرفه ای تجربه کند، چونکه سینما عرصه گرانی است و توجه، وقت، انرژی و سرمایه زیادی را می طلبد اما اگر عاشق کار باشید این سختی ها فراموش شده و تبدیل به لذت می شوند.
همواره فیلمنامه ارجح است
جلالی درباره ی این که فضای فیلم کوتاه چقدر حرفه ای پیش می رود، اظهار داشت: عرصه فیلم کوتاه در وضعیت فعلی از نظر تصویری و کیفی، واجد شاخصه هایی است که هم گام با پیشرفت فناوری روز دنیا است. توجه به مسایلی مانند صداگذاری حرفه ای، کیفیت رنگ و نور و تصویر و دیگر نکات فنی بسیار حایز اهمیت است، ولی در بحث محتوا، همیشه فیلمنامه و داستان ارجح است. به اعتقاد من، چالش اصلی فیلم ساز در مرحله نوشتن فیلم نامه اتفاق می افتد و به این مساله ربط ندارد که فیلم به علت تجهیزات بیشتر و حضور عوامل باتجربه و شناخته شده، حرفه ای تلقی شود. در صورتیکه می شود با صرف کمترین امکانات، فیلم کوتاه حرفه ای با روایتی درست ساخت.
وی در پاسخ به این پرسش که چقدر معتقد به این هستید که فیلم بومی با خاصیت ها و عادت های بومی بسازید، توضیح داد: برای ساخت فیلم کوتاه اولویت اصلی برای من داستان و چگونگی طرح آنست، سپس فضا و جغرافیا که همسو با داستان باشد. البته فضاهای بومی، داستان های نو و جذاب تری دارند. به نظرم در سینما، جادوی فیلم زمانی اتفاق می افتد که فیلمساز تمام جزئیات فضای بومی اثرش را بشناسد و درک کند و آنرا در بستر جغرافیای داستان و شخصیت هایش به تصویر بکشد. پرداختن به این موضوع، بستگی به تجربه زیست و جهان بینی فیلمساز دارد. هر چقدر شناخت فیلمساز از این مساله عمیق تر و دقیق تر باشد، خروجی اثرش اصالت بیشتری خواهد داشت و در حقیقت اورجینال خواهد بود. خوشبختانه در فیلم کوتاه به علت طرح موضوع های بومی توجه بیشتری نسبت به این مساله می شود.
مکانیزم فوق العاده جشنواره فیلم کوتاه تهران در ایجاد انگیزه
کارگردان فیلم کوتاه «مرد ابری» درباره ی جشنواره فیلم کوتاه تهران و این که این جشنواره چقدر در ایجاد انگیزه برای فیلمسازان نقش داشته است، اظهار داشت: جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران با اهمیت ترین رویداد در حوزه فیلم کوتاه در سطح کشور است، همچنان که همه جشنواره های مهم فیلم دنیا یک مکانیزم فوق العاده در ایجاد انگیزه و روند رو به رشد فرآیند فیلمسازی بوجود می آورد که با هیچ چیز قابل قیاس نیست. البته این جشنواره ها به دیده شدن فیلم و نقد و بررسی تخصصی فیلم هم کمک می کنند اما در نهایت خود فیلم مهم تر از جشنواره ها است، چونکه جوایز و جشنواره ها فراموش می شوند ولی فیلم خوب به یادگار می ماند!
وی درباره ی ۴۰ سالگی جشنواره فیلم کوتاه تهران نیز توضیح داد: جشنواره فیلم کوتاه تهران هم اکنون به بلوغ و رشد خود رسیده و بستر رقابتی جدی برای توجه به فیلم کوتاه را فراهم نموده است هرچند این مساله را نمی توان نادیده گرفت که در دوره های قبل، محلی برای دورهمی فیلم های تولیدی دفاتر انجمن بوده که به خاطر این مساله و انتخاب برخی آثار، لطمه اساسی می دید اما هم اکنون که این جشنواره در موقعیت بهتری قرار دارد، انتظار می رود با تمرکز جدی در امر انتخاب و داوری آثار توسط افراد متخصص و صاحب تجربه و به دور از هر گونه نگاه سفارشی، استقلال و اعتبار خودش را در میان مخاطبان و خانواده فیلم کوتاه حفظ کند و مهم تر این که به حیات خود ادامه دهد.
جلالی در مورد اکران فیلم کوتاه و این که آیا اکران آنلاین و اکران در پلت فرم ها می تواند به سینمای کوتاه کمک نماید، اظهار داشت: فیلم کوتاه در ساختار و موقعیت خود همیشه به دور از جریان اکران گسترده بوده است درست خلاف جریانی که در سینمای بلند وجود دارد، چونکه فیلم کوتاه مخاطبان خاص خودش را دارد. به نظر من وجود «پاتوق های فیلم کوتاه» که انجمن سینمای جوانان ایران به شکل بهتر در اجرای آن کوشیده و بسته های اکران در گروه سینمایی «هنر و تجربه» در معرفی و بررسی فیلم با حضور فیلمساز و علاقمندان این عرصه، اتفاق خوبی جهت کمک به جریان اکران فیلم های کوتاه است. البته اکران آنلاین در پلت فرم ها را نیز در راستای توجه به اکران فیلم کوتاه، نباید نادیده گرفت.
منبع: samfilm.ir
این مطلب سام فیلم را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب