هنرهای تجسمی در هفته ای كه گذشت؛
از حراج پاییزی ساتبیز تا تمدید قرار چشم در چشم با پیکاسو و ونگوگ
سام فیلم: در هفته ای که گذشت، نمایشگاه گرافیکی همچنان؛ طوفان و نمایشگاه پرتره های چشم در چشم تمدید شدند، همین طور مدیر جدید مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری منصوب گردید.
خبرگزاری مهر -گروه هنر-آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصه های هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاق ها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع می شود.
در گزارش پیش رو درصدد هستیم تا گوشه ای از این مهجور بودن را جبران نماییم. هرچند جمعه ها روز تعطیل شمرده می شود اما در این روز، نمایشگاه های هنرهای تجسمی شروع به کار می کنند و هنرمندان تجسمی شامل نقاشان، مجسمه سازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیست ها، خوشنویسان و … تلاش ها و کارهای اخیر خودرا در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور می گذارند.
«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاه های هنری است و البته که به سبب تعطیل بودن بیشتر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم می آورد.
بر این اساس، در سلسله گزارش های «هنرهای تجسمی در هفته ای که گذشت» نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همین طور برخی نمایشگاه ها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.
آمار سرامیکی یک دوسالانه
در نخستین روز هفته گذشته، آماری از دوسالانه ملی سرامیک منتشر گردید که برمبنای آن، استقبال هنرمندان سفالگر و سرامیست از دوازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران با افزایش ۲۸ درصدی هنرمندان شرکت کننده روبه رو بوده است.
طبق اعلام دبیرخانه دوازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران، ۵۴۸ نفر از هنرمندان عرصه سرامیک در این رویداد ثبت نام کرده اند و از این منظر تعداد شرکت کنندگان این دوره نسبت به دوره پیشین با رشد ۲۸ درصدی روبه رو بوده است. بر این اساس، ۷۱۸ اثر به دبیرخانه دوسالانه ارسال شده است. ۴۳۷ هنرمند زن سرامیست متقاضی حضور در این رویداد هنری بوده اند که در مقابل نام ۱۱۱ هنرمند مرد سرامیست در دوسالانه ثبت شده است و هنرمندان زن از دوسالانه سرامیک بالاتر از مردان استقبال کرده اند.
نسبت حضور شرکت کنندگان تهرانی و غیرتهرانی در این دوسالانه نیز حدودا بیش از سایر استانها بوده است. از استان تهران ۲۵۸ نفر متقاضی حضور در بخش نهایی دوسالانه هستند. در این دوره هنرمندان ۲۸ استان در سامانه دبیرخانه دوسالانه سرامیک ثبت نام کرده اند. پس از استان تهران، سرامیست های استان البرز با ۵۵ شرکت کننده بیشترین استقبال را از دوسالانه سرامیک دوازدهم داشته اند. استانهای اصفهان با ۴۴ متقاضی، آذربایجان شرقی با ۳۷ متقاضی، مازندران با ۳۲ متقاضی، دیگر استانهای فعال در این دوره دوسالانه ملی سرامیک به حساب می آیند.
دوازدهمین دوسالانه ملی هنر سرامیک ایران، به همت انجمن هنرمندان سفالگر، با حمایت اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاری موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر، دی ماه امسال به مدت سه هفته در مجتمع فرهنگی هنری آسمان تهران و فرهنگسرای نیاوران انجام می شود.
تمدید قرار چشم در چشم با پیکاسو و ونگوگ
طبق اعلام قبلی مهلت پایانی نمایشگاه «چشم در چشم» که به نمایش پرتره هایی از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران اختصاص دارد ۲۷ آبان اعلام شده بود اما روز جمعه هفته گذشته ۲۵ آبان، صف بسیار طولانی از علاقه مندان به هنرهای تجسمی در مقابل ورودی موزه به وجود آمده بود که این صف طولانی برای دیدن آثار نمایشگاه از در ورودی پارک لاله نیز گذشته بود به همین دلیل، نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دستور به تمدید زمان برگزاری این نمایشگاه را داد.
وی اظهار داشت: نمایشگاه «چشم در چشم» که با موضوع پرتره در هنر مدرن مورد توجه مردم قرار گرفته است و در ایام گذشته صف های طولانی در خیابان کارگر برای تهیه بلیت این نمایشگاه تشکیل شده بود، موجب شد تا این نمایشگاه را درحال حاضر به مدت یک هفته تمدید نماییم و علاقه مندان می توانند تا ۴ آذر ماه برای دیدن این نمایشگاه به موزه هنرهای معاصر بیایند.
البته باتوجه به استقبال مخاطبان شب گذشته مجدداً نمایشگاه برای بار دوم تمدید گردید و علاقه مندان می توانند تا پایان آذر به تماشای تابلوهای نقاشی گنجینه موزه هنرهای معاصر بنشینند.
همچنین، نمایشگاه «همسفر با آفتاب» مروری بر ۳ دوره فعالیت حرفه ای فرخ شایسته شیرازی است، نیز تمدید شده است.
تداوم همچنان طوفان در گالری خانه
نمایشگاه بین المللی پوستر و تصویرسازی «همچنان؛ طوفان» که با ۳۲۱ اثر از ۸۲ هنرمند پنج قاره و ۲۶ کشور جهان، از ۳۰ مهر برای مدت یک ماه شروع شده بود و قرار بود تا ۳۰ آبان ادامه داشته باشد، تا ۱۰ آذر تمدید گردید و برای بازدید علاقه مندان به کار خود ادامه می دهد.
«همچنان؛ طوفان» به همت مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری و با نمایشگاه گردانی صابر شیخ رضایی طراح گرافیک و تصویرگر، برگزار شده و شامل آثار متنوعی در حیطه طراحی گرافیک و در شاخه های طراحی پوستر و تصویرسازی است که علاوه بر آثار گوناگون این رویداد، ۱۰ اثر تایپوگرافی و ۳ اثر گرافیتی نیز در بین آنها به چشم می خورد.
این آثار، واکنش هنرمندان به وقایع و اتفاقات گوناگون یک ساله اخیر را نشان میدهد که در بازه زمانی سحرگاه عملیات «طوفان الاقصی» در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تا سحرگاه عملیات «وعده صادق» در اکتبر ۲۰۲۴ رخ دادند و تلاشی هنرمندانه برای محکومیت جنایات و نسل کشی رژیم اشغال گر قدس در غزه و تقدیر مظلومیت انسان معاصر فلسطینی است.
۴۹ هنرمند از کشورهای فلسطین، استرالیا، کانادا، کلمبیا، مصر، اسپانیا، امارات متحده عربی، آلمان، ایالات متحده آمریکا، لبنان، اندونزی، عراق، ایتالیا، اردن، کویت، لیبی، مالزی، هلند، نروژ، عمان، پاکستان، پرتغال، انگلستان، اروگوئه، یمن و همین طور ۳۳ هنرمند از ایران در این نمایشگاه شرکت کرده اند.
بر این اساس، طی هفته گذشته مدیران فرهنگی همچون امیر خوراکیان مدیر موزه و کتابخانه ملی ملک و همین طور نمایندگان محور مقاومت یمن و عراق؛ محمد الدیلمی سفیر یمن در ایران، ناصر ابوشریف نماینده جنبش جهاد اسلامی و ماجد غماس از مجلس اعلای شیعیان عراق با همراهی سید امیرناصر جاوید قائم مقام رییس حوزه هنری در امور بین الملل، از نمایشگاه بین المللی «همچنان؛ طوفان» و نمایشگاه «ققنوس قدس» در عرصه هنری بازدید نمودند.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری منصوب شد
با حکم رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی، سید شهاب الدین شکیبا به عنوان مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری منصوب گردید.
شکیبا، قبل از این حکم، به عنوان قائم مقام محمد زرویی نصرآباد سرپرست مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری در عرصه هنری حضور داشت.
وی همچنین، پیش از حضور در عرصه هنری، مدیر اداره نقاشی دیواری سازمان زیباسازی شهر تهران، مدیر موزه خوشنویسی ایران، مدیرعامل موسسه ماهستان و دبیر شورای ساماندهی آثار هنری سازمان فرهنگی هنری شهر تهران بود. از سوابق شکیبا می توان به دبیری بخش دیوارنگاری جشنواره تجسمی فجر، دبیری و داوری چندین جشنواره فرهنگی هنری و … اشاره نمود.
دیدار معاون هنری با انجمن های هنرهای تجسمی / تاکید بر مسئله بودجه دوسالانه ها و زنان
در هفته گذشته، نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با مدیران انجمن های هنری خانه هنرمندان ایران بر ضرورت پیگیری تغییر وضعیت صنفی این انجمن ها در زمینه های حقوقی و فرهنگی تاکید نمود.
در این جلسه بهرام کلهرنیا رییس شورای عالی خانه هنرمندان و رییس هیات مدیره انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، کیانوش غریب پور نماینده انجمن تصویرگران ایران، کوروش گلناری رییس انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران، فرزاد هاشمی رییس انجمن عکاسان ایران، سعید باباوند عضو انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، مجتبی قربانی رییس انجمن هنرمندان سفالگر و سرامیک و امیر راد رییس انجمن نقاشان حضور داشتند و به مسائل انجمن ها همچون بودجه، همکاری با معاونت هنری در برگزاری رویدادها خصوصاً دوسالانه های هنری، توسعه فعالیت انجمن های صنفی برای ماندگاری هنر و شورای تجسمی اشاره کردند.
رضایی در این نشست، باتوجه به حضور حداکثری زنان در هنرهای تجسمی اظهار داشت: آینده از آن زنان است و این مسئله در ایران بسیار پررنگ است. زنان در هنر مزیت دارند و به این علت مدیریت زنان در هنر نیز یک مزیت افزوده است و با توجه به این که ۷۰ درصد هنرمندان عرصه تجسمی زنان هستند حضور آنها در شورای سیاست گذاری و داوری مزیت فوق العاده ای برای هنر خواهد داشت. مسائل در حوزه هنرهای تجسمی چندگانه است و برای پیگیری آن تلاش می نماییم. باید در عرصه بین المللی فعالیت نماییم و انجمن ها با ارائه طرح ها و برنامه ها می توانند جریان های هنری، جشنواره ها و دوسالانه ها را در دست بگیرند. هم اکنون مسئله فرهنگ و هنر برای دولت مهم می باشد. در نظرسنجی های اخیر داده های حیرت انگیزی مطرح شده که باوجود دغدغه های اقتصادی که در جامعه وجود دارد، مردم امید به بهبود اوضاع اجتماعی دارند و طبیعتاً حوزه اجتماعی با فرهنگ و هنر بهبود می یابد و این مسئولیت انجمن ها و صنوف را بیشتر می کند.
وی بیان کرد: برگزاری دوسالانه ها با بودجه مشخص در انجمن ها و کوتاه کردن فرایندهای اداری، شفافیت در هزینه کردها و سپردن صدور مجوزها به انجمن ها مسئله بسیار مهمی است که در این دوره به آن اهتمام خواهیم داشت و در این حوزه انجمن ها باید کمک کننده باشند.
پیش از این نیز، طی هفته های گذشته نادره رضایی با بهرام کلهرنیا رییس هیات مدیره انجمن طراحان گرافیک ایران و رییس شورای عالی خانه هنرمندان ملاقات و گفتگو کرده بود که این جلسه، نخستین دیدار معاون هنری با انجمن ها بود و این دیدارها ادامه پیدا می کند.
حراج پاییزی ساتبیز برگزار شد
حراجی جدید ساتبیز، مجموعه حراج های پاییزی در نیویورک را با فروش آثار هنر مدرن برگزار کرد.
در این حراجی، ۲۵ اثر هنری که زمانی به مجموعه داری به نام «سیدل میلر» تعلق داشتند به مزایده گذاشته شدند و در مجموع به قیمت ۲۱۶ میلیون دلار به فروش رسیدند. همین طور تابلو نقاشی از کلود مونه نقاش فرانسوی نیز خوش درخشید. نقاشی «مجسمه سازی» اثر پابلو پیکاسو، دیگر اثر گران از مجموعه «میلر» بود که در نهایت ۲۴.۸ میلیون دلار چکش خورد. کارشناسان ارزش این نقاشی را ۳۰ میلیون دلار تخمین زده بودند.
سومین نقاشی گرانقیمت از مجموعه «میلر»، تابلو نقاشی «بیضی سفید» اثر واسیلی کاندینسکی نقاش روس بود که ۲۱.۶ میلیون دلار به فروش رسید. ارزش این نقاشی ۱۵ الی ۲۰ میلیون دلار برآورد شده بود.
نقاشی «دختر جوان با لباس صورتی» اثر آن ری ماتیس بود، به قیمت ۹.۷ میلیون دلار به فروش رسید. همین طور نقاشی بدون عنوان اثر مارک روتکو ۵.۱ میلیون دلار به فروش رسید.
در بخش دوم حراج آثار هنر مدرن ساتبیز، سردیسی اثر آلبرتو جاکومتی به قیمت ۱۳.۳ میلیون دلار بفروش رسید.
آغاز نمایشگاه های هنری در آدینه
نمایشگاه انفرادی صادق تیرافکن در گالری هما، نمایشگاه «هیچ واقعیتی وجود ندارد» در گالری ایرانشهر، نمایشگاه «ایهام و ابهام» در گالری آرتیبیشن، گالری «باغ نعنا» در گالری دلگشا، نمایشگاه «سازاخ» در گالری نگاه، نمایشگاه «بی تفاوت و تکرار» در گالری دنا، نمایشگاه «پس از ما» در گالری نیان، نمایشگاه «کرشمه های جادو» در گالری هفت ثمر، نمایشگاه انفرادی «سینما در حضور دیگران» در گالری ِایت / کیوب، نمایشگاه نقاشی «نیکسن» در گالری استخر، نمایشگاه نقاشی «صدای طبیعت» در نگارخانه بهارک و نمایشگاه «انتزاع پارادایس» در گالری بینش، همچون نمایشگاه هایی است که عصر جمعه دوم آذر افتتاح می شوند.
منبع: سام فیلم
این مطلب سام فیلم را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب