پنجشنبه های مستند در مهر؛

صدمه های جدایی دین از سیاست در مقدس نما

صدمه های جدایی دین از سیاست در مقدس نما به گزارش سام فیلم، امیرعباس کنعانی کارگردان مستند مقدس نما از روند تولید این مستند و ناکارآمدی الگوی جدایی دین از سیاست با مرور تجربه انجمن حجتیه گفت.



امیرعباس کنعانی کارگردان مستند «مقدس نما» در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با انتخاب سوژه و مبحث این مستند که در رابطه با انجمن حجتیه است، اظهار داشت: از ابتدا، نفی ایده جدایی دین از سیاست در ذهنم بود و برای مستند هم سراغ همین سوژه رفتم، به نحوی علاقه داشتم تقابل ایده جدایی دین از سیاست و ایده اسلام ناب امام خمینی (ره) را نشان دهم؛ در همین راستا گروه ها و جریان های دوران پیش از انقلاب را بررسی کردیم و از میان این گروه ها به انجمن حجتیه برخوردیم که تقریبا بهترین نماینده تفکر جدایی دین از سیاست به حساب می آید و در تقابل با جریان امام خمینی (ره) است و روی این موضوع پژوهش کردیم.
وی با تکیه بر اینکه در این مستند خط روایی تقابل انجمن حجتیه با نهضت امام خمینی (ره) با سوژه مشخص بهائیت را به تصویر کشیده است، اظهار داشت: در این مستند بررسی کردیم ۲ نوع تفکر اسلامی در مقابله با یک زایده ضد دین چگونه عمل می کنند و ۲ نوع گروه مسلمان و شیعه چگونه با زایده ضد دین بهائیت مبارزه می کنند. به عبارتی در مستند می بینید نهضت امام خمینی (ره) و انجمن حجتیه هرکدام چگونه با بهائیت مواجه می شوند.

این کارگردان ضمن اشاره به این که تولید این مستند نزدیک به ۲ سال زمان برده است، اظهار داشت: تقریبا ۲ ماه تفکر، ایده پردازی و پیش پژوهش داشتیم تا به سوژه انجمن حجتیه برسیم، ۸ ماه تا یک سال پژوهش انجام دادیم، ۶ ماه تولید و ۳ ماه هم تدوین مستند را نهایی کردیم.
وی ضمن اشاره به این که تدوین به واسطه چالش کمبود آرشیو، زمان زیادی برد، اظهار داشت: از انجمن حجتیه آرشیو بسیار کم بود و تقریبا یک مبحث بدون آرشیو محسوب می شد. برای آرشیو یابی در گام اول صدا و سیما را بررسی کردیم اما هیچ تصویری از انجمن حجتیه، جلسات انجمن و شیخ محمود حلبی در آرشیو صدا و سیما وجود نداشت.
این مستند ساز، اضافه کرد: بعد از بررسی آرشیو صدا و سیما سراغ مرکز اسناد انقلاب اسلامی رفتیم که در آن جا تنها ۴ یا ۵ تصویر از شیخ محمود حلبی وجود داشت و از جلسات انجمن هیچ تصویری در دسترس نبود. تنها مدارک و اسناد مکالمات شیخ محمود حلبی با ساواک موجود بود که آنها را در مستند مشاهده می کنید، برخی اسناد هم وجود داشت که تنها قابل مشاهده بود و به واسطه محرمانه بودن نمی توانستیم در مستند استفاده نماییم. بخشی از تصاویر و فیلم هایی که در مستند مشاهده می کنید از مستندی که انجمن حجتیه برای خود ساخته است، برداشته ایم؛ به نظر می آید انجمن همکاری خوبی با شاه و ساواک داشته است که هیچ سندی از آنها وجود ندارد.
وی ضمن اشاره به این که به سختی افرادی را برای مصاحبه پیدا کرده اند و حتی افراد دارای کتاب تاریخ معاصر راجع به انجمن حجتیه حاضر به مصاحبه نمی شدند، اظهار داشت: به واسطه اعلام تعطیلی انجمن حجتیه از سال ۶۲ هیچ کس به صورت رسمی یا بعنوان نماینده انجمن مصاحبه نمی نماید.

کنعانی، مطرح کرد: این مستند را برای جامعه مذهبی ساختیم، در این مستند سعی کردیم بگوییم برای مبارزه با یک زایده ضد دین نمی توان دین را از سیاست جدا کرد و انجمن حجتیه به تجربه نشان داد که اگر سیاست را در نظر نگیرد در پایان با ساواک بهایی دوست شده و نمی تواند به مبارزه با زایده ضد دین بهائیت ادامه دهد.
این کارگردان در انتها با دعوت از جامعه مذهبی چون روحانیت، مداحان و هیأت ها برای دیدن این مستند اظهار داشت: این مستند یک تجربه تاریخی در ۵۰ دقیقه است و مشاهده آن اثر گذار است، با عنایت به این که در این مستند وقایع تا سال ۶۲ را نشان دادیم، در کار بعدی علاقمند به نمایش جدایی دین از سیاست در قشر مذهبی فعلی و بررسی صدمه های آن هستیم.

مستند «مقدس نما» محصول سفیرفیلم است که به کارگردانی امیرعباس کنعانی هرندی و تهیه کنندگی محمد نجفی ساخته شده است. مستند «مقدس نما»، داستانی از ناشنیده ها و اسناد محرمانه انجمن حجتیه است و تقابل نهضت امام خمینی (ره) و این انجمن را روایت می کند. «مقدس نما»، تشکیل و فعالیتهای انجمن حجتیه را بررسی نموده و می کوشد فعالیتهای آنرا بعد از کودتای ۱۳۳۲ تا تعطیلی ظاهری آن در مرداد سال ۱۳۶۲ واکاوی کند...


منبع:

1403/01/23
19:48:34
5.0 / 5
910
تگهای خبر: صدا و سیما , فیلم , كارگردان , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
سام فیلم - فیلم و سریال
samfilm.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سام فیلم محفوظ است

سام فیلم

همه چیز درباره فیلم و سریال